Assalamualaikum...?
Pernah makan bluberry cheese tart @ bluberry cistat? Sedap hingga tak cukup jari nak jilat taw! 1st time aini rasa hari tu mase g "holy moly" kt Sg. Lobo Hulu Langat. Akak sedara aini buat. Ermm.. Dok ulang makan yg tu je laa.. Rasanya aini paling banyak makan tart tuw.! Gyler rakus. Kih3.
Itulah "bluberry cheese tart".
Bluberry tu dye punya filling ok :)
Sediakan dulu bahan2 utk buat Shell atau crust dia dulu. Seperti dibawah;
Ini lah shell @ crust :)
Bahan-bahan;
- 170gm marjerin atau butter
- 50gm gula aising
- 1 biji telur Gred C (kalau guna telur gred B, buang sikit putih telur, utk elak crust jadi keras)
- 290gm tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
- acuan tart
Cara-cara;
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. (macam kat atas nie)
- Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
- Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama.
- Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Sediakan filling yg kita suka. Tak kisah ape-ape aje;
- Blueberry
- Strawberry
- Coklat
- Jem nenas
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. (macam gambar dibawah)
Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.
Dah siap, ketepikan.
Sediakan bahan-bahan utk buat cheese pula. Cheese yg dimaksudkan ialah yg warna putih tu pada bluberry cheese tart tuw okey. Sedap tuw!
Bahan-bahan;
- 250gm cream cheese
- 50gm gula kastor / gula halus
- 1 biji telur Saiz B
- ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
- Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.
- JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Dah siap,masukkan filling ke dalam kulit tart.
- Gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi.
- Masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi.
- Letak penuh supaya ia cantik membuncit. (tengok gambar dibawah)
Proses tuk melorek atas cheese tart;
- Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka.
- Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna.
- Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut.
- jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia mula mengering.
Cara-cara nak lorek;
- Gunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tuw ikut citarasa sendiri lah, lagi banyak lagi cantik.
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut. (macam gambar dibawah)
Kalau dah siap, bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
p/s; Simpan cheese tart dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk tahan lebih lama. SELAMAT MENCUBA :)
credit to; masam manis :)
0 yg ikhlas komen =):
Post a Comment